Over mij

Mijn naam is Hilde van der Vegt. Als gezin proberen we zoveel mogelijk vrij van plastic te leven.  Met het aanpassen van wat routines en wat creativiteit lukt het ons om zo’n 75% minder plasticafval te produceren vergeleken met daarvoor. Als wij het kunnen, kan jij het ook! En hoe we het volhouden? Het is leuk, geeft voldoening en het zorgt voor meer tijd en eenvoud in ons leven.

Ik werkte jaren lang als Manager Marketing voor goede doelen. Voor mijn werk kwam ik met enige regelmaat in ontwikkelingslanden. Wat ik in de afgelopen jaren heb zien toenemen; overal kleurrijk, onverteerbaar plastic. In Nederland is het probleem niet zo erg zichtbaar, maar des te beter in landen waar waste-management slecht geregeld is. En dat is op een paar landen na, de rest van de wereld. Het goede nieuws is: omdat plastic zo ontzettend zichtbaar is, geloof ik dat het oplossen van de plastic-crisis  een gamechanger kan zijn om ook andere milieuproblemen te tackelen.

Om als samenleving een andere omgang met plastic te krijgen zijn er volgens mij twee dingen nodig: Alternatieven voor plasticverpakkingen in de winkels (het aanbod) en aanpassing van levensstijl (de vraag) bij consumenten. Gedragsverandering begint bij kennis en ook bij het verandering van je houding. Daar wil ik met dit blog aan bijdragen zodat steeds meer consumenten gaan vragen om minder plastic.